U Maliju poginuo jedan vojnik mirovne misije UN-a i dva civila

Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je osudio napad na konvoj UN-a u kojem je jedna osoba poginula i sedam povrijeđeno, od kojih tri teško, među Plavim kacigama iz Togoa u blizini Duentza, u središnjem dijelu Malija. 



Poginula su i dva malijska civila, prema saopćenju mirovne misije UN-a u Maliju (Minusma), u ovom napadu, koji se dogodio dok je kanadski ministar odbrane Harjit Sajjan bio u Maliju, gdje je razgovarao o mogućnosti raspoređivanja kanadskih Plavih kaciga. Mina ili eksplozivna naprava ručne izrade je eksplodirala pri prolasku konvoja Minusmae. 

Eksplozija je praćena pucnjavom pobunjenika 45 kilometara sjeverno od grada Duentza, u regiji Mopti. U New Yorku, Ban je "osudio najoštrijim izrazima" ovaj i prethodne napade protiv Plavih kaciga. I pored ponavljanja napada, oni neće oslabiti odlučnost Misije da primijeni u potpunosti svoj mandat, "dodao je glavni tajnik, a prenio glasnogovornik. 

"Mir i sigurnost ostaju primarni u odgovornosti malijskih strana", naglasio je on, pozivajući na primjenu sporazuma iz 2015. godine , namijenjenog da izolira džihadiste, ali čija primjena kasni. U regiji Tombuctu, naoružani ljudi su napali jučer jedan kamp malijske vojske, prema lokalnim i sigurnosnim izvorima. Islamistički pokret Ansar Dine je preuzeo odgovornost u saopćenju za ovaj napad izveden na malijsku bazu Gurma Rhaus, tvrdeći da su uništili šest vojnih vozila. 

Napad, koji se dogodio u 02.00 sata ujutro, završen je sat i po kasnije. "Naši borci su potpuno napali bazu i uzeli pet vozila, od kojih je jedno opremljeno mitraljezom. Malijski predsjednik Ibrahim Bubacar Keitaa je pozvao sinoć vijeće za odbranu i "dao upute kako da snage odbrane i sigurnosti usvoje više mobilne pokrete, a ne statičke u nekoliko mjesta u zemlji, posebno na sjeveru", rekao je novinskoj agenciji AFP jedan od učesnika. 

Ansar Dine govori o "nekoliko poginulih i povrijeđenih među malijskim vojnicima" i priznao je da je jedna osoba izgubila život. Međutim, prema vojnim izvorima, u napadu nije bilo poginulih.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar