Sudac Agius predstavlja godišnji izvještaj ICTY-a Generalnoj skupštini UN-a

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sudac Carmel Agius, sastao se u petak s predsjednikom Generalne skupštine UN-a, ambasadorom Peterom Thomsonom s Fidžija, u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.



Sastanak je održan uoči Agiusovog predstavljanja godišnjeg izvještaja ICTY-a na 71. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a. Sastanak je naglasio značaj odnosa između Tribunala i Generalne skupštine, kao i njenih država članica. 

Predsjednik Agius izvjestio je predsjednika Thomsona o preostalom radu Tribunala, fokusiranju na završna suđenja i žalbene postupke, kao i o izazovima s kojima se suočava u posljednjoj godini svog djelovanja. On je naveo zamor osoblja kao ključni faktor u tome. 

Dvojica predsjednika također su raspravljala o napredovanju Agende za održivi razvoj do 2030. Predsjednik Agius ukazao je da će ICTY biti posebno zainteresiran za doprinos realizaciji 16 ciljeva održivog razvoja vezanih za mir, pravdu i snažne institucije, s posebnim fokusom na jačanje vladavine zakona i osiguranja pristupa pravdi. 

Konačno, predsjednik Agius obavjestio je predsjednika Thomsona o "dijalozima naslijeđa ICTY-a", nizu dešavanja u 2017. godini koja će uključivati veliku konferenciju u Sarajevu i završnu ceremoniju u Den Haagu. Predsjednik Agius predstavit će godišnji izvještaj ICTY-a o radu suda Generalnoj skupštini UN-a u srijedu, 9, novembra, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar