Prekrasna pustinja sa bijelim pijeskom u SAD-u

Oko 26 km jugozapadno od Alamogorda u New Mexicu, SAD, nalazi se ogromna površina snježnobijelog pijeska.
 
 
 
Za razliku od drugih pustinja, ovdje se pijesak ne sastoji od kvarca, već od kristala gipsa. Gips je jedan od najuobičajnijih mineralnih spojeva koji se nalaze u zemlji, ali se rijetko nalazi u obliku pijeska, jer se lako otapa u vodi.
 
Često se nalazi u termalnim izvorima, jezerima i morskoj vodi, a može se pojaviti i kao pijesak kada voda ispari. A to je upravo kako su formirane dine pustinje White Sands. Tularosa Basin, lokacija u kojoj se bijela pustinja nalazi, je plitki bazen okružen Sacramento i San Andres planinama.
 
Prije otprilike 100 miliona godina kiša je topila gips iz stijena, a takva voda se zatim koncentrisala u jezeru Lucero. Kada se voda iz jezera ispari iza nje ostaju slojevi kristalnog gipsa koje vremenske prilike smanje na sitne kristale, a vjetar ih nosi do lokacije danas poznate kao White Sands.
 
Jezero Lucero je danas suho, ali njegov najdublji dio se i dalje povremeno ispuni plitkom vodom nakon obilnih kiša. White Sands pokriva površinu od preko 700 kvadratnih kilometara s dinama koje često dosegnu visinu i do 15 metara. White Sands je također i najveće polje gipsanih dina na svijetu.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar