Povrijeđene 22 osobe u napadu hemijskim gasom na sjeveru Sirije

U napadu Islamske države hemijskim gasom na sjeveru Sirije povrijeđena su 22 pripadnika proturske sirijske opozicije, saopćila je turska vojska. 


- Nakon što su džihadisti ispalili raketu, primjećeno je da su 22 pripadnika opozicije bila izložena hemijskom gasu. To se vidjelo po njihovim očima i telima - naveli su zvaničnici, prenosi agencija Anadolija. Napad se dogodio u selu Halilija, istočno od grada Al Rai, na sjeveru Sirije, a turski zdravstveni radnici su prilikom ukazivanja pomoći nosili specijalna odjela kako bi se zaštitili. 

Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u Kilisu. Turska vojska podržava sirijske pobunjenike u borbi protiv Islamske države duž granice dviju zemalja, a istovremeno želi da osigura da tamo ne budu prisutne snage sirijskih Kurda. 

U tromjesečenoj operaciji, ti pobunjenici zauzeli su uporište IS Džarabulus, otjerali IS iz Al Raija, i preuzeli kontrolu nad simbolički važnim gradom Dabikom, bez većeg otpora. Proturski pobunjenici uz podršku Ankare trenutno pokušavaju da preuzmu Al Bab od džihadista, ali u tim nastojanjima suočavaju se s većim otporom.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar