Planinarski pohod na Visočicu za pomoć porodici Šišić iz Željeznog Polja

Humanitarni pohod na planinu Visočicu, s ciljem prikupljanja novca za pomoć porodici Šišić iz Željeznog Polja, bit će organiziran u subotu, 19. novembra. 



Ova porodica je nedavno imala tragediju, kad je najstariji sin, učenik devetog razreda izvršio samoubistvo. Roditelji s petero djece žive u neimaštini, a otac je nepokretan zbog problema s kičmom. Subotnji pohod do vrha Visočice (1.736 metara nadmorske visine) na istoimenoj planini, organizuje Stanica planianrskih vodiča Sarajevo, a novac uplaćen za učešće u pohodu bit će doniran porodici Šišić. -Jednom godišnje, a u subotu je to treći put, organizujemo turu humanitarnog karaktera. 

U prethodne dvije godine smo novac prikupljen na taj način donirali za liječenje, a ovog puta prikupljeni novac ćemo dati porodici Šišić - rekla je za Fenu planinarski vodič Hasna Smječanin. Pozvala je planinare, ljubitelje prirode da učešćem u subotnjem pohodu doprinesu realizaciji humanitarne akcije. Učesnici pohoda koji će iz Sarajeva do Sinanovića putovati autobusom plaćaju 20 KM, a oni koji će do starta pohoda stići ličnim prijevozom plaćaju 10 KM. 

Prijevoz autobusom je organiziran s polaskom ispred Zemaljskog muzeja u 7.30 sati. Prijave za pohod mogu se izvršiti kod vodiča: Emin Gibović (tel.061 500 401), Sanja Korać (tel. 061 507 447), Amra Nalo (tel. 061 241 736), Edin Karadža (tel. 061 340 045) i sekretar Stanice planinarskih vodiča Husein Šabić (tel. 061 579 605). Trajanje uspona je 2,5 sata, a dva sataje planirano za povratak s vrha Visočice do Sinanovića. Po kondicionim i tehničkim parametrima tura spada u kategoriju lake do srednje zahtjevne. - Također, moguće je pješačiti samo dio ture, i vratiti se u Sinanoviće u pratnji vodiča - kaže Smječanin.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar