Hemijske tvari su posljedica za zdravlje

Izloženost malim dozama hemijskih tvari koje ometaju hormone rezultira ogromnim troškovima za američki zdravstveni sistem koji za saniranje posljedica izdvaja godišnje najmanje 340 milijarda dolara, pokazao je novi izvještaj.



Tih tvari ima u hiljadama svakodnevnih proizvoda, od plastike do metaliziranih pakiranja za hranu, sredstava koja štite od zapaljenja, igračaka i kozmetike, prenose mediji. Među najčešćim posljedicama su neurološka oštećenja i problemi s ponašanjem uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, autizam i pad kvocijenta inteligencije, kažu znanstvenici. 

Nevidljive ali opasne hemijske tvari mogu također poticati pretilost, šećernu bolest, neke vrste karcinoma i mušku neplodnost te bolnu endometriozu. 

Ovo ima potencijal razviti se u mnogo veće zdravstveno i ekonomsko pitanje ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere. Najveći krivci među hemijskim tvarima su zaštitna sredstva koja sprječavaju zapaljenje, bisfenol A i ftalati. 

Prema ranijem istraživanju, hemijske tvari koje ometaju hormone na području Europske unije prouzroče finansijske štete od oko 271 milijarde dolara godišnje, odnosno oko 1,28% BDP-a EU. Zaštitna sredstva protiv zapaljenja koja se stavljaju na američki namještaj zabranjena su u EU 2008. godine, pa su u EU glavni krivci pesticidi. Njihova je ipak upotreba u SAD ograničena zbog puno strožih propisa.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar