Zvizdić će početkom decembra dobiti upitnik Evropske komisije

Johannes Hahn je Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje, a u BIH će doputovat početkom decembra i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću uručiti upitnik Evropske komisije sa oko 3.000 pitanja za BiH.


Predsjedavajući Zvizdić je ovu informaciju dobio na današnjem sastanku, a rekao mu je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji mu je, također, rekao da će BiH u novembru dobiti novi godišnji izvještaj o napretku za koji se očekuje da će biti bolji nego prošle godine.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće. Evropska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično dva do četiri mjeseca.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar