Studenti nakon protesta u Skupštini KS

Neformalna grupa studenata odlučila je nastvaiti svoje aktivnosti u cilju upućivanja zahtijeva vlastima Kantona Sarajevo, a u vezi sa slučajem pogibije studentica Filozofskog fakulteta.


Studenti Filozofskog fakulteta smijera Psihologije su rekli kako su apolitični i nestranački i da su ovom prilikom htijeli pokazati svoje negodovanje zbog sigurnosne situacije".

 Borba studenata i poznanika poginulih Edite Malkoč i Selme Agić, uz podršku građana, bore protiv posljedica nesmotrenog odnosa prema egzistencijalnim pitanjima zbog kojih se dešavaju i ljudske žrtve.

Naime, danas su dobili odobrenje da prisustvuju vanrednoj Skupštini Kantona Sarajevo, ali nisu dobili mogućnost govora, a bijele trake su bile simbol toga.

Očekuju da se njihovi zahtijevi koji su izneseni na protestima pred Zemaljskim muzejom BiH biti ispoštovani i da će imati mogućnost obraćanja građanima.

Njihovi zahtijevi su:
1. Pokretanje borbre protiv neznanja, da na funkcijama budu kompetentni ljudi, a ne podobni, kao što je ministar unutrašnjih poslova KS.
2. Transparentan proces protiv Sanjina Sefića. Tražimo sve informacije o njegovom bijegu, hapšenju i izručenju. Tražimo da se od njega ne pravi žrtva i ne prihvatamo njegovo izvinjenje.
3. Tražimo nezavisnu istragu o tome ko je odgovoran što se prijave protiv Sefića nisu pretvorile u tužbu Tužilaštva.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar