Slijepe osobe u BiH od danas će moći čitati djela pisca Dževada Karahasana

Povodom 15. oktobra Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH organizovala je druženje slijepih korisnika s višenagrađivanim bh. piscem Dževadom Karahasanom, dok su u okviru druženja promovisane i njegove knjige "Kuća za umorne" na Brajevom pismu i "Sarajevo – četiri godišnja doba" u audioformatu. 


Naime, od sada će i slijepe osobe moći uživati u djelima ovog pisca. "Kuća za umorne" je knjiga u koju se mogu skloniti svi koji su umorni od upornih redukcija čovjeka. Knjiga upozorava da je ljubav radnja kojom se otvaramo prema drugom, a njegova pripovjedačka tehnika je insistiranje na sjećanju i upozorava u kakvom svijetu danas živimo, a prva verzija ove knjige izašla je ratne 1993. godine u Zagrebu. 


U okviru današnjeg događaja, predstavnici organizacije Aktiva Synskadade iz Švedske uručili su i vrijednu opremu koja omogućava snimanje knjiga u Daisy formatu. Međunarodni dan bijelog štapa zvanično se obilježava od 1964. godine kad je Lindon Jonson, tadašnji predsjednik SAD-a proglasio Danom bijelog štapa. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u saobraćaju pokrenuta je 15. oktobra 1930. godine. Prema statističkim podacima, u BiH ima oko 5.000 slijepih osoba, dok u Kantonu Sarajevo 440 do 550 osoba ima teške probleme s vidom.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar