Savršen spoj zapadne i maurske vojne arhitekture u Španiji

Tvrđava Koka (poznata i kao Dvorac Koka) nalazi u istoimenom gradu u provinciji Segovija u Španiji. U 15 stoljeću su je izgradili Nadbiskup od Segovije i Don Alonso de Fonseca, tadašnji vladar Koke i Alaejose. 



Tokom pobune u Comunerosu (kada se Kastilja pobunila protiv kralja), ona je ostala vjerna Charlesu V. U Španiji se može pronaći mnogo arhitektonskih zdanja koja prikazuju spoj islamske i zapadne arhitekture, ali Koka je možda i jedan od najboljih primjera gotičkog i mudejarskog stila. (Mudéjar je skupni naziv za Maure, ili općenito muslimane iz pokrajine Al-Andalus koji su nakon rekonkviste odlučili ostati na teritoriju kršćanske Španjolske.) Tvrđava je sastavljena od dva kvadratna vanjska zida širine 2,5 metra, koji su ispujeni hodnicima i vratima. 

Oba zida imaju poligonalne kule na uglovima, a okružuje ih suhi duboki jarak. Upravo je zbog ovakvog stila arhitekture Tvrđava Koka već stoljećima poznata kao ‘neosvojiva’. Za razliku od većine vojnih utvrda, Koka ima jako luksuzan i raskošan interijer ispunjen maurskim ukrasima. Zbog svog veličanstvenog izgleda, više se koristila kao palača nego kao utvrda. Tvrđava Koka je danas poznata kao kruna mudejarskog vojnog arhitektonskog stila.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar