Drvene građevine i crkve na otoku Kiži u Rusiji

Onješko jezero u ruskoj republici Kareliji nalazi se otok Kiži, dugo oko 6 i širok oko 1 kilometar, na kojem se mogu vidjeti zadivljujući primjeri ruske arhitekture iz 18. stoljeća.


Otok, je nekada pripadao Finskoj, je poznat po svojim drvenom građevinama, a posebno po dvije velike pravoslavne crkve izgrađene u 18. stoljeću – Crkva posredovanja Bogorodice i Crkva Isusova Preobraženja.

Crkva je visoka preko 36 metara sa jedinstvene 22 lukovičaste kupole, Crkva posredovanja Bogorodice dominira krajolikom, a njena unutrašnjost je ispunjena ikonografijom svetaca iz pravoslavne vjere. Pored navedenih, na otoku se može pronaći još mnoštvo znamenitosti, kao što su najstarija Crkva Uskrsnuća sv. Lazara izgrađena 1390. godine, manje kapele, vjetrenjače i naselja podignuta prije nekoliko stotina godina. 

Otok Kiži je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1990. godine, a 1993. zaštićen kao ruska kulturna baština. Posjeta otoku je dozvoljena, a posjetitelji se pozivaju da slobodno istražuju građevine u ovom otvorenom muzeju posvećenom jedinstvenoj historiji, arhitekturi i etnografiji regiona.
Share on Google Plus

0 komentari:

Objavi komentar